Acest site foloseste cookie-uri si alte tehnologii, pentru a imbunatati experienta pe site-urile noastre.
OK
NEWS
TOATE STIRILE
18-11-2016 * Energia s-a vandut aproape gratuit pe bursa datorita vantului si eolienelor

Ziua de duminica a transformat eolienele în cel mai puternic producator de energie local, aproape 90% din capacitatea instalata în astfel de pro­iecte functionând în anumite inter­va­le orare datorita conditiilor meteo.

Acest lucru s-a vazut ime­diat în pretul spot al ener­giei care a ajuns la un nivel greu de imaginat în urma cu câtiva ani, 1 MWh de electri­citate pu­tând fi cumparat cu doar 1 leu. Pentru com­paratie, pretul mediu al energiei pentru primele noua luni din 2016 a fost de 30,7 euro pe MWh (circa 138 lei/MWh).

Explicatia din spatele acestei scaderi spectaculoase este faptul ca ener­gia verde este injectata cu prio­ritate în sistem din cauza caracterului in­controlabil al acesteia, producatorii fiind recompensati oricum prin sche­ma de sprijin, dincolo de pretul de pia­ta al energiei. De altfel, luna noiem­brie a fost foarte interesanta pen­tru traderii de energie în con­textul în care sapta­mâna trecuta, mai precis pe 8 noiembrie, Unita­tea 1 de la Cerna­vo­da a iesit ne­anun­tat din func­tiune, lucru care a dus la o cres­tere a pretului spot de pe o zi pe alta cu 20%. Spre exemplu, pe 9 noiem­brie media pietei a fost de aproape 221 lei pe MWh cu un maxim de 290 lei pe MWh. Aceste variatii specta­cu­loa­se pot fi oportunitati de profit pen­tru traderii de energie care stiu sa spe­culeze momentul.

 

Sursa: zf.ro

Top