Comisia Europeana a publicat la inceputul lunii martie trei comunicari importante in legatura cu obiectivele europene legate de energie si clima: uniunea energetica, obiectivul de interconectare a energiei electrice si tintele climatice "The Roadmap to Paris".
Liderii de la Bruxelles au publicat oficial, dupa mult timp de consfatuiri, ceea ce pregateau de cativa ani.
Asadar, crearea pietei unice a energiei in Europa este considerata o prioritate printre obiectivele politice declarate ale presedintelui actual al Comisiei Europeane, Jean-Claude Juncker, iar documentele prezentate sustin strategia Comisiei de a realiza o Uniune europeana a energiei, care sa se coordoneze cu politica privind schimbarile climatice.
n viziunea de la Bruxelles, piata unica a energiei ar trebui sa fie vazuta ca o oportunitate noua pentru statele membre, astfel incat acestea sa isi coordoneze politicile nationale si resursele in comun, oferind energie sigura, la preturi competitive si durabile pentru cetateni si intreprinderi, in cadrul unei piete integrate de energie a UE.
Expert: Uniunea energetica, un obiectiv natural
Casiana Fometescu, consultant in domeniul mediului si energiei si director executiv Carbon Expert spune ca, din acest punct de vedere "zarurile au fost aruncate".
"Din punctul meu de vedere, uniunea energetica este mai intai de toate un obiectiv politic, care va prinde incetul cu incetul contur si se va transforma in realitate, ca si celelalte obiective ale Uniunii Europene: uniunea vamala, cea economica, apoi uniunea monetara.
Tarile care vor sustine aceasta politica vor fi cele fruntase si vor stabili regulile jocului, lasand statelor care se vor opune doar posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere.
La nivel politic, zarurile au fost aruncate. Urmeaza perioada de implementare", spune Casiana Fometescu.
Care este strategia
Strategia privind Uniunea Energiei si Schimbarile Climatice stabileste cinci dimensiuni politice interdependente pentru realizarea uniunii energetice: securitatea aprovizionarii, integrarea pietei, reducerea cererii, reducerea emisiilor de CO2 si promovarea cercetarii si innovarii.
De asemenea, sunt detaliate masuri concrete de implementare, precum restructurarea si revizuirea pietei de energie electrica, o mai mare transparenta in contractele de gaz, cooperarea regionala ca un pas important catre o piata integrata, o noua legislatie pentru a asigura furnizarea de energie electrica si gaze sau un nou pachet legislativ privind energia regenerabila.
Comunicarea Comisiei Europene privind interconectarea energiei electrice stabileste masurile necesare pentru a atinge obiectivul de 10% interconectare electrica pana in 2020, care este minimul necesar pentru ca energia electrica sa fie comercializata intre statele membre.
De asemenea, se arata statele membre care indeplinesc in prezent acest obiectiv, printre care Germania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, adica exact statele fondatoare ale Comunitatii Economice Europene, precum si cele 12 state care se afla in urma, inclusiv Romania, Polonia, Bulgaria, tarile baltice, dar si Italia si Marea Britanie.
Mai mult chiar, se trece la concret, enumerandu-se 137 de proiecte de energie electrica, inclusiv 35 proiecte de interconectare electrica intre statele membre - investitii necesare pentru a elimina decalajul pana in 2020.
Ce e de facut in Romania
"Nivelul de interconectare din Romania, de exemplu, ar trebui sa creasca de la nivelul actual de 7% la peste 9%, ajungand, prin urmare, mai aproape de tinta prin punerea in aplicare a interconexiunii cu Serbia pana in 2017", spune Casiana Fometescu.
In urmatoarea perioada, Comisia Europeana doreste mobilizarea tuturor eforturilor, la toate nivelurile, ca o chestiune de urgenta, in vederea realizarii interconexiunilor dintre statele membre pentru a atinge obiectivul comun al unei piete interne a energiei pe deplin functionala si conectata.
"Asistam la un moment istoric, trecut cu vederea de majoritatea actorilor implicati pe piata romaneasca de energie, care isi doresc mai degraba un mix al energiei in care sa primeze energia conventionala traditionala. Dar la Bruxelles, jocurile politice au decis altfel", spune Casiana Fometescu.
Pana in 2030, UE isi va reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 40%, va creste energia regenerabila cu cel putin 27% si isi va imbunatati eficienta energetica cu cel putin 27%. Cresterea ponderii surselor regenerabile de energie va trebui sa se coreleze cu interconectarea energiei electrice la nivel european, in ceea ce priveste distributia acesteia.
Cat despre emisiile de gaze cu efect de sera, Uniunea Energetica ar trebui sa se bazeze pe Schema de comercializare europeana a emisiilor de CO2, considerata pilonul principal al politicii UE privind clima, infiintata inca din 2005 si implementata, in prezent, de catre toate statele membre plus alte trei tari europene dezvoltate (Islanda, Liechtenstein si Norvegia), fapt exprimat in Comunicarea Comisiei ce sustine un acord la nivel global, cu ocazia Summit-ului privind schimbarile climatice, organizat in decembrie, anul acesta, la Paris.
UE are nevoie de uniunea energetica
In prezent, UE este cel mai mare importator de energie din lume, importand 53% din energia totala, la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro.
Preturile la energia electrica pe care le suporta in final consumatorii din Europa sunt cu 30% mai mari decat in Statele Unite, iar preturile brute la gaz peste 100% mai mari fata de SUA.
Sase state membre ale Uniunii Europene (din fericire, nu este cazul Romaniei) sunt dependente de un singur furnizor extern unic pentru toate importurile de gaze, mai precis, de gazul rusesc.
75% din locuintele europene sunt ineficiente din punct de vedere energetic, 94% la suta din transportul european se bazeaza pe produse petroliere, din care 90% este importat.
"Liderii nostri politici gandesc de ceva vreme o strategie energetica nationala, pe termen lung, pana in 2035, care ar trebui sa se faca publica in luna mai.
Romania vrea, nu vrea, se va alinia cerintelor impuse de UE, momentan drept recomandari, dar concretizate ulterior in directive.
Totodata, Romania se vrea lider in grupul celor sapte tari pro-nucleare (Franta, Republica Ceha, Lituania, Polonia, Slovacia, Marea Britanie, Romania si Ungaria), noul Ministru al Energiei, Andrei Gerea, sustinand si prezidand acest grup", spune Casiana Fometescu, director executiv Carbon Expert.
Carbon Expert furnizeaza servicii de consultanta pe piata internationala a emisiilor de gaze cu efect de sera si piata energiei si ofera solutii financiare si mecanisme sofisticate de tranzactionare si imprumut pentru companiile aflate in schema EU-ETS, precum si pe piata voluntara internationala a carbonului.
Sursa: business24.ro