RO-ELECTRICE | Materiale si echipamente electrice cu matricole, omologate ENEL, Electrice si CEZ, cabluri si conductori JT/MT, stalpi metalici/beton, accesorii.
19-10-2018
Consumatorii ramasi pe piata reglementata au achitat facturi la curent mai mari cu 20% fata de anul trecut. Bucurestenii platesc cel mai redus pret pe MWh

Cei aproximativ 7 milioane de consumatorii casnici care nu au optat pentru semnarea unui contract de furnizare energie electrica pe piata libera si au ramas intr-un regim reglementat au achitat in trimestrul al doilea un pret pe MWh cu 78,2 lei sau 20% mai ridicat decat cel din trimestrul similar al anului trecut. Locuitorii capitalei platesc cel mai redus pret, de 450,5 lei/MWh, cu 5,7% mai redus decat media pe tara, de 477,8 lei/MWh, si cu aproximativ 10% mai mult decat clientii CEZ din Oltenia, care achita cel mai mare pret pe MWh, de aproximativ 500 lei.

Aceste preturi sunt fara taxe. Din factura finala nu mai putin de 25,5%

reprezinta taxele (TVA si acciza) si schemele suport (contributia pentru cogenerare de inalta eficienta si contravaloare certificate verzi), ceea ce face ca pretul mediu final sa nu fie de 477,8 lei/MWh, ci de 641 lei/MWh.

Spre deosebire de consumatorii ramasi in sistemul reglementat, cei care au optat pentru schimbarea furnizorului sau pentru pastrarea sa, dar pentru semnarea unui nou contract pe piata libera, au beneficiat de un pret fix pe perioada contractuala (de un an sau de doi ani, de obicei), ceea ce inseamna ca ei au achitat facturi la un pret al MWh din urma cu un an sau doi.

Nici clientii de pe piata concurentiala nu vor putea evita consecintele scumpirii energiei electrice pe bursa OPCOM, in momentul renegocierii contractelor ei urmand a primi oferte mai scumpe decat cele din prezentele contracte. Avantajul lor este acela ca pot negocia cu mai multi din cei peste 150 de furnizori de pe piata. Acest lucru il pot face si cei din sistemul reglementat care nu au optat pentru piata concurentiala.

Migratia consumatorilor din zona reglementata in cea concurentiala se vede in scaderea consumului de pe aceasta piata cu 13,84%, ca urmare a scaderii numarului locurilor de consum alimentate de furnizorii de ultima instanta cu 10,48%.

Comparativ cu trimestrul 1 al anului, pretul energiei electrice a scazut cu 1,21 lei/MWh (0,2%).

Cresterea de pret anuala vine in special ca urmare a evolutiei pretului cu care furnizorii au cumparat energie electrica pe bursele OPCOM. In trimestrul al doilea, furnizorii au cumparat 61,89% din energia livrata consumatorilor finali de pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCC), 23,44% de pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si 13,51% pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU).

Iar tendinta de majorare a preturilor pe pietele OPCOM a continuat si in trimestrul al treilea, neacoperit de raportul ANRE. Astfel, in luna septembrie, pretul mediu pe PZU a fost de 276,18 lei/MWh, cu 39,7% mai mare decat cel din luna similara a anului trecut.

In ceea ce priveste contractele pe PCC se observa o majorare cu 15-20% a contractelor cu livrare in lunile anului viitor, raportat la contractele cu livrare in lunile acestui an.

Si pretul mediu de pe PCUS s-a majorat considerabil, la 290 lei/MWh, o crestere cu 24% fata de cel din contratele semnate in septembrie 2017.

Impactul asupra facturii finale nu va fi atat de mare, costul cu achizitia de electricitate reprezentand doar o treime din valoarea facturii.

Analizand politica Autoritatii Nationale de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE) din trecut, probabil ca viitoarele majorari de tarife nu vor avea loc in aceasta iarna, ci in vara viitoare, cand facturile s-ar putea majora cu 3-5% (10% impactul furnizarii, atenuat de reduceri ale tarifelor de distributie si transport).

LISTA NEWS
20-02-2024
19-10-2018
Consumatorii ramasi pe piata reglementata au achitat facturi la curent mai mari cu 20% fata de anul trecut. Bucurestenii platesc cel mai redus pret pe MWh
05-10-2018
ANALIZA. De ce au crescut preturile la electricitate pe piata spot?
21-09-2018
Pretul energiei pe piata spot a atins un nou record: a depasit nivelul de 500 de lei/MWh
18-11-2016
Energia s-a vandut aproape gratuit pe bursa datorita vantului si eolienelor
22-10-2015
Teraplast Bistrita: Principala provocare nu este sa gasim clienti, ci sa gasim clienti solvabili
30-07-2015
Schneider Electric ofera ajutor clientilor prin aplicatii smartphone si tablete
08-04-2015
Pretul energiei electrice angro ar putea creste cu 50%, daca scoatem contributia regenerabilelor.
06-02-2015
Metal sau plastic pentru cutiile de distributie?
06-02-2015
Romania ar putea juca rol esential in Uniunea Energetica Europeana